• Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.....

      Milí rodičia a žiaci,

      aj tento rok sa zapájame do projektu.

      Potešme i tieto Vianoce našich seniorov darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás aj ich! Naplňte krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia osamelých seniorov. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto do krabice nezabudnite vložiť aj kúsok svojho srdca! 

      Ak chcete, pridajte sa k nám! Viac info v letáku. Ďakujeme!

       

    • Kedy je Halloween 2023?

      Halloweensky večer je práve ten v predvečer Sviatku všetkých svätých, teda 31. október. V roku 2023 pripadá na utorok. No a keďže je 1.november sviatok - školy sú zatvorené a v kombinácii s jesennými prázdninami máme voľno, tak sme sa rozhodli pripomenúť si tento deň o čosi skôr......

       

    • Burza stredných škôl

      Burza stredných škôl

      Akú školu zvoliť, čo študovať a ktorým smerom sa uberať? Výber povolania sprevádza človeka v niekoľkých fázach života. Prvé dôležité rozhodnutia by mal človek urobiť už v 15 rokoch.

      U niektorých žiakov základnej školy je výber jasný už dávno, ale pre tých žiakov, ktorí sa ešte stále rozhodujú, alebo zvažujú výber strednej školy, sa v dňoch 17. - 18. 10. 2023 v SNK v Martine uskutočnil už 19. ročník Profesijnej prezentačnej výstavy SŠ a zamestnávateľov - Burza informácií pre voľbu povolania. Hlavným organizátorom, ako aj po iné roky, bolo CPP  v Martine. Na Burzu sa dostavilo 35  základných škôl z Martina a celého Turca. Žiakov deviatych ročníkov bolo cca 850 a žiakov z ôsmych ročníkov bolo 550. O Burzu vo väčšej miere ako po iné roky, prejavili záujem aj rodičia. V tomto roku bol  záujem aj o naše GJCH. Reprezentáciu školy zabezpečili naši učitelia a o dobré meno našej školy sa zaslúžili aj študentky 3.A a študenti 2.A. S nadšením prezentovali svoje pokusy, informovali o štúdiu na našej škole, mimoškolských aktivitách a zaujímavostiach zo života školy. 

      Veríme, že budúci prváci sa rozhodnú správne. 

      Všetkým, ktorí reprezentovali našu školu, patrí veľké ďakujem.

    • Študentská kvapka krvi

      Študentská kvapka krvi

      Prekonáte  svoje obavy?  Podľa prieskumu medzi mladými ľuďmi najčastejším dôvodom, pre ktorý nechodia darovať krv, je strach z množstva odobratej krvi. Netreba sa báť!!!  Krv môžete darovať v priestoroch našej školy.

      Cieľom  je rozšíriť rady pravidelných darcov krvi a získať prvodarcov z radov nielen mladých študentov, ale aj rodičov a priateľov školy.

      Dátum: 15.11.2023

      Čas: 8,00 hod.

      Zraz: 7, 30 – 7,45 hod.

      Miesto:  SŠ, Ul. M.R. Štefánika 1, Vrútky  - prvá  trieda  na prízemí

       

       

    • DEJEPISNÁ EXKURZIA 1.AG.......

      DEJEPISNÁ EXKURZIA 1.AG.......

      V duchu osvedčeného hesla " Lepšie je na vlastné oči vidieť, ako o tom desaťkrát čítať, alebo počuť " zorganizovala vyučujúca predmetu dejepis v spolupráci s CVČ KNT  tradičnú exkurziu do archeologickej lokality HAVRÁNOK, ktorá je vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku už od roku 1967. Exkurzie sa 11. X. 2023 zúčastnili žiaci prvého ročníka. Pre žiakov bol pripravený sprievodný program, ktorého cieľom bolo priblížiť bežný život v keltských osadách, obete a rituály, dobu po zmene letopočtu a život v stredoveku.  V prvom slovenskom archeologickom parku pod holým nebom, naši prváci mohli obdivovať zrekonštruované obytné stavby, pec na vypaľovanie keramiky, obetisko a valy s bránou. Druhá zastávka viedla do  múzea v Liptovskom Jáne, kde sa študenti oboznámili s „históriou mince“.

      Pekné počasie a odborný výklad umocnili spokojnosť z exkurzie u všetkých žiakov☺.

    • 3.AG na KOŽAZe.....

      3.AG na KOŽAZe.....

      Ako je na GJCH  známe, žiaci tretieho ročníka sa zúčastňujú Kurzu ochrany života a zdravia (KOŽaZ), ktorý by mal zvýšiť ich telesnú zdatnosť, oboznámiť ich s mimoriadnymi situáciami a ktorý im dáva možnosť vyskúšať si rôzne športové aktivity. Náš KOŽaZ sa  konal vo Vysokých Tatrách konkrétne v Novej Lesnej. Kurz sa konal internátnou – pobytovou formou a počas troch dní študenti absolvovali kopec aktivít. 

      Náplň kurzu pozostávala zo zdravotníckej prípravy, topografie, civilnej ochrany, pohybu v prírode a z prednášok. Program bol volený tak, aby sa ním rozšírili  vedomosti, aby si študenti  precvičili  požadované zručnosti a prehĺbili návyky z učiva ochrany života a zdravia.

      V rámci pobytu a pohybu v prírode tretiaci absolvovali turistický pochod vo Vysokých Tatrách. Prvý deň  absolvovali túru na Vodopád Skok. Počasie bolo ukážkové, slnečné, takže splniť cieľ bolo pre tretiakov jednoduché. 

      Nasledujúci deň ich výstup smeroval zo Starého Smokovca cez Hrebienok na Reinerovu a Zamkovského  chatu. Cestou videli krásy našich vodopádov. Reinerke síce líšku nevideli, ale zato tam stretli horského nosiča – p. Petráša. Pre niektorých výstup nebol žiaden problém, ale niektorí sa dostali na hranicu svojich možností, no i napriek tomu boli Tatry úžasné.

      Posledný večer mali študenti prednášku so zamestnancom CVČ KNT, ktorý im porozprával o histórii HS, zopakovali si prvú pomoc, riešenie mimoriadnych situácií a v rámci samostatnej práce referovali a oboznámili svojich spolužiakov s históriou, rastlinstvom a živočíchmi, ktoré sa nachádzajú v Tatrách. 

      Unavení, ale plní skvelých a nezabudnuteľných zážitkov sa v stredu poobede vrátili naspäť do Vrútok. 

      A ako bolo?  Počasie fantastické, slnečné, ubytovanie a strava vynikajúca, študenti najlepší a všetko ostatné sa môžete dozvedieť od samotných tretiakov.

      Veľké ďakujem patrí CVČ KNT za spoluprácu a pomoc pri organizovaní tejto akcie a v neposlednom rade aj nášmu sprievodcovi Tomášovi za trpezlivosť a za čas strávený s našimi tretiakmi.

       

       

       

    • Účelové cvičenie 2.AG.....

      Tretí školský týždeň  sa celý niesol v znamení slnečných lúčov a ešte letných hodnôt na vonkajších teplomeroch. Práve preto bol tento týždeň ako stvorený na každoročnú školskú akciu ochranu života a zdravia pre našich druhákov. Naši druháci vyhriatu triedu nechali prázdnu a vybrali sa čerpať energiu a vitamín D zo zdravého slniečka na čerstvý vzduch.

      Druháci si svoje kilometre odkráčali v stredu 27. 9. 2023. O ôsmej ráno, kedy mali zraz v škole, to ešte s počasím vyzeralo kadejako. Ranná hmla nikoho nelákala na turistiku do prírody. Po uskutočnení kontroly dochádzky a posledných pokynoch BOZP sa vydali na cestu.

      Trasa bola vopred naplánovaná a cieľom bola Bagarova chata. Po ceste sa študenti zastavili pri pamätníku Karvaša a Blahovca. Pripomenuli si, kto vlastne boli a prečo majú v tejto lokalite pamätník. Pekné a tiché prostredie pri chate na lúke ponúklo miesto na plnenie úloh účelového cvičenia. Teoretická časť pozostávala zo zdravotnej prípravy, riešenia mimoriadnych situácií a pohybu a pobytu v prírode.

      Študentom sa tento deň páčil a do školy sa vrátili s dobrým pocitom, že spravili niečo užitočné pre seba a svoje okolie. Čo povedať na záver? Jednoducho účelové cvičenie sa vydarilo.

       

    • TERÉNNA PRAX BIOLOGICKO-GEOGRAFICKÉHO ZAMERANIA....

      TERÉNNA PRAX  BIOLOGICKO-GEOGRAFICKÉHO ZAMERANIA....

      Tak, ako každý rok aj tento naši študenti I.AG absolvovali zážitkové vyučovanie v rámci medzipredmetových vzťahov biológie a geografie. Výučba prebehla v podhorí Malej Fatry so zameraním na Turčiansku kotlinu a priľahlé pohorie. Študenti dostali za úlohu vyhľadávať, identifikovať a zapisovať rastliny rôznych ekosystémov, či už to boli vlhkomilné, suchomilné a pod. Používali pritom atlas rastlín a aplikáciu Plantnet. Rozprávali sa s vyučujúcimi o samotnom vzniku kotliny, o podnebí, pôdnych typoch, endemitoch a pod. Súčasťou bola aj orientácia v terénne.
      Študentom sa takýto spôsob získavania nových vedomostí páčil, odniesli si veľa poznatkov a zážitkov z príjemne strávených chvíľ v prírode.
      Žiak nemá byť len pasívnym prijímateľom informácií, ale je aktívnym prvkom v procese učenia

    • Biela pastelka.....

      Dňa 22. septembra sa  naše GJCH zapojilo do zbierky Biela pastelka.  Zbierku organizovala Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka Vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

      Naši študenti 2.ročníka sa do nej aktívne zapojili, vytvorili dva dvojčlenné tímy a vyzbierali pekných 411,50 eur v rámci Vrútok a Martina. Všetkých nás hreje pocit uskutočnenia dobrej veci, ktorá pomáha našim zdravotne znevýhodneným občanom. Študentom zo srdca ďakujeme a prajeme veľa chuti do ďalšej dobrovoľníckej práce.

      V mene všetkých, ktorým táto zbierka pomôže, ĎAKUJEME.

       

       

    • Teplákový deň

      Viac informácií v letáčiku:

    • 1.A spoznajme sa.....

       1.A spoznajme sa.....

      Adaptovať sa na novú školu a kolektív nie je vždy jednoduché. Preto sme veľmi radi, že sa nám aj v tomto školskom roku  podarilo zorganizovať teambuilding prvákov. Vnímame, že práve teambuilding je pre nich úvodná akcia, ktorá im pomáha lepšie sa zorientovať v novom prostredí a v nových vzťahoch so spolužiakmi, čo im dáva dobrý odrazový mostík pre ich život v GJCH. V druhý septembrový týždeň sa prváci jeden deň neučili a vymenili vyučovanie za spoznávanie sa. V nabitom programe sa spolu viac zoznámili, vybudovali si vzájomnú dôveru, naučili sa spolupracovať a popritom spoznať prostredie triedneho mentoringu. 

      Celkovo sme však veľmi radi, že sa nám podarilo túto akciu aj tento rok zorganizovať a že s ňou boli naši prváci spokojní a dopadla dobre.

    • Oznam

      Oznam

      Oznamujeme zákonným zástupcom našich žiakov, že dňa 21.9.2023 o 17,00 hodine sa uskutoční plenárne  zasadnutie  Rodičovského združenia o 17,00 hodine v školskej  jedálni.

      Po ňom budú nasledovať triedne rodičovské združenia v triedach.

      Tešíme sa na Vašu účasť.

       

    • Nezabudnutí susedia

      Nezabudnutí susedia

      Sme veľmi radi, že na škole máme študentov, ktorým nie je ľahostajná história našej krajiny. V sobotu dňa 09.09.2023 sa Veronika Urblíková a Andrej Buliak aktívne zapojili do spomienkového zhromaždenia k Medzinárodnému dňu obetí holokaustu, ktoré sa konalo v Synagóge vo Vrútkach. Takto si pamiatku obetí uctili pietnou spomienkou.

      " Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu bude dôležitým pripomenutím si poučenia z holokaustu - bolo to výnimočné zlo, ktoré sa už v budúcnosti nesmie opakovať a neslobodno naň zabudnúť."
      (generálny tajomník OSN)

    • Projekt Digitálny žiak - informácie pre žiakov 1. ročníka, ale aj pre ostatných....

      Projekt Digitálny žiak - informácie pre žiakov 1. ročníka, ale aj pre ostatných....
      • Nová oprávnená skupina pre projekt Digitálny žiak sú žiaci prvého ročníka stredných škôl a gymnázií v školskom roku 2023/2024. Pozor, ich registrácia je možná len do 30.9.2023!
      • Zároveň je do 30.9.2023 možné registrovať žiakov z ostatných cieľových skupín. Na informačnej stránke nájdete aktuálne informácie o stave projektu, aktuálne linky na webináre, súbory na stiahnutie, vrátane vzorových zmlúv a návodov.
      • Link je https://digiziak.sk/aktuality.html          http://digitalnyziak.sk/

                

                                                Vedenie školy

    • STROM FINANČNÝCH POJMOV

      STROM FINANČNÝCH POJMOV

      Šikovní študenti II.A triedy si v rámci Finančnej gramotnosti svojpomocne vyrobili strom finačných pojmov. Strom zostavili za účelom matematického myslenia a osvojenia si nových finančných pojmov, ktorým by chceli porozumieť. Pojmy z oblasti financií je dôležité si osvojiť už v mladom veku, nakoľko sa s nimi budú stretávať v dospelosti takmer každý deň.

       

    • Deň obetí holokaustu a rasového násilia

      Deň obetí holokaustu a rasového násilia

      Študenti gymnázia sa pri príležitosti Dňa obetí holokaustu dňa 08.09.2023 zúčastnili premietania filmu s názvom „Nickyho rodina“. Film pripomínal udalosti z obdobia II. svetovej vojny, konkrétne opísal fakty, svedectvá a osudy vyše 600 Židovských rodín. Hlavnou postavou filmu bol Nicholas Winton - človek, ktorý zachránil Židovské deti pred umiestnením v koncentračných táboroch.

      Vyjadrenia študentov:
      „Film sa mi veľmi páčil, bol zaujímavý a aj dosť emotívny.“
      „Dozvedela som sa informácie, ktoré som nevedela a obdivujem činy N. Wintona.“
      „Film o holokauste bol silný a edukatívny. Je dobré, že sa venuje pozornosť tejto dôležitej historickej udalosti.“

    • Voľby do Rady školy

      Voľby do Rady školy

      Vážení rodičia!

      Oznamujeme Vám, že počas plenárnych stretnutí v jednotlivých organizačných zložkách Spojenej školy -  materská škola, základná škola a  gymnázium J. Cígera  Hronského - sa uskutočnia voľby zástupcov rodičov do Rady školy.  Za každú organizačnú zložku bude volený jeden zástupca rodičov. 

      Z toho dôvodu vyzývame rodičov, ktorí majú záujem pracovať v Rade školy pri Spojenej škole na Ulici M. R. Štefánika 1 vo Vrútkach, aby kontaktovali elektronicky alebo osobne vedenie školy.

      Termín ukončenia prihlasovania je 14. 9. 2023.

      Voľby sa uskutočnia tajným hlasovaním počas plenárnych stretnutí.

      Ďakujeme za spoluprácu.

       

    • Ponuka záujmovej činnosti v školskom roku 2023/2024 – krúžková činnosť

       Ponuka záujmovej činnosti v školskom roku 2023/2024 – krúžková činnosť

      CVČ Domino vo Vrútkach ponúka pre našich študentov nasledovné krúžky:

      Matematika a fyzika v jednom

      Turistika

      Slovenčina trochu inak

      Počítače a multimédiá

      Bližšie informácie a prihlášky záujemcom dajú triedni učitelia alebo Mgr. Beata Tomčíková, ZRŠ.

      Podrobné informácie sú na hlavnej nástenke .

      Po podaní prihlášky a uplatnení vzdelávacieho poukazu žiaci neplatia žiadne ďalšie poplatky a môžu navštevovať aj viacero krúžkov.

      Činnosť krúžkov bude prebiehať 1x týždenne po 2 hodiny.

    • Slávnostné otvorenie školského roku 2023/2024

      Slávnostné otvorenie školského roku 2023/2024

      Otvorenie školského roku sa uskutoční dňa 04.09.2023 o 8.00 hod. na školskom dvore.

      Žiaci prvého ročníka sa stretnú so svojou triednou učiteľkou o 7.50 hod. vo vestibule školy.

      Želáme všetkým krásne posledné prázdninové dni a tešíme sa na Vás.

    • Oznam pre rodičov a žiakov, ktorí nastúpia do 1. ročníka v školskom roku 2023/2024

      Oznam pre rodičov a žiakov, ktorí nastúpia do 1. ročníka v školskom roku 2023/2024

      Žiaci, ktorí nastupujú do prvého ročníka prídu dňa 04. septembra 2023 o 7:50 hod. do budovy školy, kde sa spoločne so svojou triednou učiteľkou   zúčastnia slávnostného otvorenia školského roka.

      Treba si priniesť :

      • vysvedčenie (originál) zo školského roka 2022/2023 (po kontrole údajov ho obratom triedna učiteľka  žiakovi vráti)
      • malý zošit – formát A6 
      • písacie potreby
      • rodný list - kópia

    Novinky

    Kontakt

    • Gymnázium Jozefa Cígera Hronského
      Ulica M. R. Štefánika 1, 038 61 Vrútky
    • +421434282119
      +421434301491 - fax

    Fotogaléria