• Účelové cvičenie 2.AG.....

          • Tretí školský týždeň  sa celý niesol v znamení slnečných lúčov a ešte letných hodnôt na vonkajších teplomeroch. Práve preto bol tento týždeň ako stvorený na každoročnú školskú akciu ochranu života a zdravia pre našich druhákov. Naši druháci vyhriatu triedu nechali prázdnu a vybrali sa čerpať energiu a vitamín D zo zdravého slniečka na čerstvý vzduch.

            Druháci si svoje kilometre odkráčali v stredu 27. 9. 2023. O ôsmej ráno, kedy mali zraz v škole, to ešte s počasím vyzeralo kadejako. Ranná hmla nikoho nelákala na turistiku do prírody. Po uskutočnení kontroly dochádzky a posledných pokynoch BOZP sa vydali na cestu.

            Trasa bola vopred naplánovaná a cieľom bola Bagarova chata. Po ceste sa študenti zastavili pri pamätníku Karvaša a Blahovca. Pripomenuli si, kto vlastne boli a prečo majú v tejto lokalite pamätník. Pekné a tiché prostredie pri chate na lúke ponúklo miesto na plnenie úloh účelového cvičenia. Teoretická časť pozostávala zo zdravotnej prípravy, riešenia mimoriadnych situácií a pohybu a pobytu v prírode.

            Študentom sa tento deň páčil a do školy sa vrátili s dobrým pocitom, že spravili niečo užitočné pre seba a svoje okolie. Čo povedať na záver? Jednoducho účelové cvičenie sa vydarilo.

             

        • TERÉNNA PRAX  BIOLOGICKO-GEOGRAFICKÉHO ZAMERANIA....
          • TERÉNNA PRAX BIOLOGICKO-GEOGRAFICKÉHO ZAMERANIA....

          • Tak, ako každý rok aj tento naši študenti I.AG absolvovali zážitkové vyučovanie v rámci medzipredmetových vzťahov biológie a geografie. Výučba prebehla v podhorí Malej Fatry so zameraním na Turčiansku kotlinu a priľahlé pohorie. Študenti dostali za úlohu vyhľadávať, identifikovať a zapisovať rastliny rôznych ekosystémov, či už to boli vlhkomilné, suchomilné a pod. Používali pritom atlas rastlín a aplikáciu Plantnet. Rozprávali sa s vyučujúcimi o samotnom vzniku kotliny, o podnebí, pôdnych typoch, endemitoch a pod. Súčasťou bola aj orientácia v terénne.
            Študentom sa takýto spôsob získavania nových vedomostí páčil, odniesli si veľa poznatkov a zážitkov z príjemne strávených chvíľ v prírode.
            Žiak nemá byť len pasívnym prijímateľom informácií, ale je aktívnym prvkom v procese učenia

          • Biela pastelka.....

          • Dňa 22. septembra sa  naše GJCH zapojilo do zbierky Biela pastelka.  Zbierku organizovala Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka Vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Naši študenti 2.ročníka sa do nej aktívne zapojili, vytvorili dva dvojčlenné tímy a vyzbierali pekných 411,50 eur v rámci Vrútok a Martina. Všetkých nás hreje pocit uskutočnenia dobrej veci, ktorá pomáha našim zdravotne znevýhodneným občanom. Študentom zo srdca ďakujeme a prajeme veľa chuti do ďalšej dobrovoľníckej práce.

            V mene všetkých, ktorým táto zbierka pomôže, ĎAKUJEME.

             

             

        •  1.A spoznajme sa.....
          • 1.A spoznajme sa.....

          • Adaptovať sa na novú školu a kolektív nie je vždy jednoduché. Preto sme veľmi radi, že sa nám aj v tomto školskom roku  podarilo zorganizovať teambuilding prvákov. Vnímame, že práve teambuilding je pre nich úvodná akcia, ktorá im pomáha lepšie sa zorientovať v novom prostredí a v nových vzťahoch so spolužiakmi, čo im dáva dobrý odrazový mostík pre ich život v GJCH. V druhý septembrový týždeň sa prváci jeden deň neučili a vymenili vyučovanie za spoznávanie sa. V nabitom programe sa spolu viac zoznámili, vybudovali si vzájomnú dôveru, naučili sa spolupracovať a popritom spoznať prostredie triedneho mentoringu. 

            Celkovo sme však veľmi radi, že sa nám podarilo túto akciu aj tento rok zorganizovať a že s ňou boli naši prváci spokojní a dopadla dobre.

        • Oznam
          • Oznam

          • Oznamujeme zákonným zástupcom našich žiakov, že dňa 21.9.2023 o 17,00 hodine sa uskutoční plenárne  zasadnutie  Rodičovského združenia o 17,00 hodine v školskej  jedálni.

            Po ňom budú nasledovať triedne rodičovské združenia v triedach.

            Tešíme sa na Vašu účasť.

             

        • Nezabudnutí susedia
          • Nezabudnutí susedia

          • Sme veľmi radi, že na škole máme študentov, ktorým nie je ľahostajná história našej krajiny. V sobotu dňa 09.09.2023 sa Veronika Urblíková a Andrej Buliak aktívne zapojili do spomienkového zhromaždenia k Medzinárodnému dňu obetí holokaustu, ktoré sa konalo v Synagóge vo Vrútkach. Takto si pamiatku obetí uctili pietnou spomienkou.

            " Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu bude dôležitým pripomenutím si poučenia z holokaustu - bolo to výnimočné zlo, ktoré sa už v budúcnosti nesmie opakovať a neslobodno naň zabudnúť."
            (generálny tajomník OSN)

        • Projekt Digitálny žiak - informácie pre žiakov 1. ročníka, ale aj pre ostatných....
          • Projekt Digitálny žiak - informácie pre žiakov 1. ročníka, ale aj pre ostatných....

            • Nová oprávnená skupina pre projekt Digitálny žiak sú žiaci prvého ročníka stredných škôl a gymnázií v školskom roku 2023/2024. Pozor, ich registrácia je možná len do 30.9.2023!
            • Zároveň je do 30.9.2023 možné registrovať žiakov z ostatných cieľových skupín. Na informačnej stránke nájdete aktuálne informácie o stave projektu, aktuálne linky na webináre, súbory na stiahnutie, vrátane vzorových zmlúv a návodov.
            • Link je https://digiziak.sk/aktuality.html          http://digitalnyziak.sk/

                      

                                                      Vedenie školy

        • STROM FINANČNÝCH POJMOV
          • STROM FINANČNÝCH POJMOV

          • Šikovní študenti II.A triedy si v rámci Finančnej gramotnosti svojpomocne vyrobili strom finačných pojmov. Strom zostavili za účelom matematického myslenia a osvojenia si nových finančných pojmov, ktorým by chceli porozumieť. Pojmy z oblasti financií je dôležité si osvojiť už v mladom veku, nakoľko sa s nimi budú stretávať v dospelosti takmer každý deň.

             

        • Deň obetí holokaustu a rasového násilia
          • Deň obetí holokaustu a rasového násilia

          • Študenti gymnázia sa pri príležitosti Dňa obetí holokaustu dňa 08.09.2023 zúčastnili premietania filmu s názvom „Nickyho rodina“. Film pripomínal udalosti z obdobia II. svetovej vojny, konkrétne opísal fakty, svedectvá a osudy vyše 600 Židovských rodín. Hlavnou postavou filmu bol Nicholas Winton - človek, ktorý zachránil Židovské deti pred umiestnením v koncentračných táboroch.

            Vyjadrenia študentov:
            „Film sa mi veľmi páčil, bol zaujímavý a aj dosť emotívny.“
            „Dozvedela som sa informácie, ktoré som nevedela a obdivujem činy N. Wintona.“
            „Film o holokauste bol silný a edukatívny. Je dobré, že sa venuje pozornosť tejto dôležitej historickej udalosti.“

        • Voľby do Rady školy
          • Voľby do Rady školy

          • Vážení rodičia!

            Oznamujeme Vám, že počas plenárnych stretnutí v jednotlivých organizačných zložkách Spojenej školy -  materská škola, základná škola a  gymnázium J. Cígera  Hronského - sa uskutočnia voľby zástupcov rodičov do Rady školy.  Za každú organizačnú zložku bude volený jeden zástupca rodičov. 

            Z toho dôvodu vyzývame rodičov, ktorí majú záujem pracovať v Rade školy pri Spojenej škole na Ulici M. R. Štefánika 1 vo Vrútkach, aby kontaktovali elektronicky alebo osobne vedenie školy.

            Termín ukončenia prihlasovania je 14. 9. 2023.

            Voľby sa uskutočnia tajným hlasovaním počas plenárnych stretnutí.

            Ďakujeme za spoluprácu.