• Vianočný volejbalový turnaj......
          • Vianočný volejbalový turnaj......

          • Dňa 22. 12. 2023 sa na našej škole uskutočnil 5. ročník Vianočného volejbalového turnaja. V priestoroch veľkej telocvične si svoje sily zmerali 4 zúčastnené družstvá. Celú túto show otvorila naša druháčka so svojim hudobným číslom - ďakujeme.

            A samotný  turnaj sa niesol vo výbornej predvianočnej atmosfére a po dlhšom čase sa latka výkonnosti opäť posunula o level vyššie. Každý sa na tento turnaj tešil a chcel vyhrať, napriek tomu, že víťaz môže byť len jeden.  A ako to napokon dopadlo? Niektoré zápasy priniesli naozaj kvalitné športové divadlo a vo finále nechýbala ani poriadna zápletka. Z víťazstva sa napokon tešilo družstvo IV. A, ktoré vyhralo všetky zápasy, na druhom mieste skončilo družstvo III.A, ktoré v dramatickom zápase tesným rozdielom zdolalo družstvo I. A. Štvrté miesto  napokon zostalo družstvu II. A triedy. .

            Všetky družstvá si odniesli aj pekné  ceny a celkový víťaz športovú nesmrteľnosťdoživotnú slávu.  Každý sa príjemne bavil a tento turnaj nás znova dal dokopy. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie opäť o rok.           

          • Vianočné prianie....

          • Krásne sviatky vianočné, plné pohody, radosti a lásky v kruhu najbližších  a v novom roku 2024 veľa zdravia a úspechov  želá                         

                                                       vedenie školy a  kolektív učiteľov GJCH 

             

        • Vianočný červený deň a najkrajšia vianočná trieda.....
          • Vianočný červený deň a najkrajšia vianočná trieda.....

          • Konečne sme sa dočkali vytúženého dňa! A viete akého? No predsa červeného. Červená farba neodlučiteľne patrí k Vianociam, preto sa celý štvrtok niesol v znamení tejto farby. Žiaci a učitelia na to nezabudli a prišli do školy oblečení len v červenom oblečení, keďže každý sa chcel stať víťazom súťaže v počte červených vecí. Zaslúžene ju však vyhrali naši prváci , ktorí získali sladkú odmenu.

            A ako dopadla súťaž o najkrajšie vyzdobenú vianočnú triedu? Jednoducho najkrajšie vyzdobená je druhácka trieda. Srdečne gratulujeme!

            Prežili sme krásny červený deň. Ďakujeme študentskému parlamentu za zorganizovanie akcie.

             

        • Turčianski siláci - súťaž.........
          • Turčianski siláci - súťaž.........

          • Dňa 13.12.2023 sa v priestoroch fitnescentra VONS GYM  v Martine uskutočnil 14. ročník súťaže stredoškolákov „Mladí turčianski siláci 2023“. Súťažilo sa v nasledovných disciplínach:

            1. Zhyby na hrazde podhmatom

            2. Tlak v ľahu na lavičke 60% z hmotnosti súťažiaceho

            3. Ľah – sed za 60 sekúnd

            Bonbónikom v rámci tohto športového stretnutia bola súťaž o najvypracovanejšiu postavu. 

            V ranných hodinách sme sa s 3 člennou skupinou žiakov   vybrali  do fitnescentra, aby sme si zmerali svoje sily so žiakmi iných stredných škôl. Napriek tomu, že v súťaži družstiev a jednotlivcov sme nezískali žiadne umiestnenie, v súťaži o najvypracovanejšiu postavu sme nič nenechali na náhodu. Do súťaže sa  prihlásili aj dvaja naši  študenti . Jeden z nich získal medailové umiestnenie a to žiak III.AG Róbert Vychodil.  V celkovom hodnotení získal 3. miesto. Srdečne blahoželáme a tešíme sa!

            Čo povedať na záver? Zaujímavá súťaž, stretnutie zaujímavých ľudí a hlavne veľmi dobré športové výsledky žiakov stredných škôl.  

          • OKM .......

          • Olympiáda kritického myslenia (OKM) je súťaž pre študentov stredných škôl, ktorá reaguje na nedostatok vzdelávania v oblasti kritického myslenia a mediálnej gramotnosti mladých ľudí. Súťaž prebieha v dvoch vekových kategóriách a v troch súťažných kolách. OKM vzniklo v roku 2021 a o rok neskôr sa do súťaže zaregistrovalo takmer 6 000 študentov z vyše 200 škôl na celom Slovensku.

            Ciele OKM sú:

            • Posilniť odolnosť voči dezinformáciám a manipulačným taktikám.
            • Rozvinúť argumentačné zručnosti mladých ľudí.
            • Zvyšovať kvalitu verejnej diskusie.
            • Naučiť mladých ľudí overovať správy a určovať dôveryhodné zdroje informácií.
            • Vytvoriť zdravé návyky pri trávení času na sociálnych sieťach.
            • Zlepšiť schopnosť korektne interpretovať dáta, štatistiky a grafy.

            Na OKM je povolené používať internet, niektoré úlohy to dokonca vyžadujú. Cieľom OKM totiž nie je mechanické memorovanie, ale rozvíjanie schopnosti vyhľadávať informácie a kriticky s nimi pracovať. Všetky zdroje použité počas súťaže musia byť uvedené pri odpovediach tak, aby bolo možné overiť ich spoľahlivosť a predísť plagiátorstvu. 

            Dňa 12. 12. 2023 sa konalo školské kolo súťaže.  Do školského kola sa prihlásilo 16 študentov nášho GJCH a zúčastnilo sa 14 študentov.  Ako sa našim darilo, či boli úspešní  a či postúpili do krajského kola? Všetko sa dozvieme v novom roku. Sľubujeme, že budeme informovať..

          • Pygmalion - divadelné predstavenie v anglickom jazyku....

          • George Bernard Shaw: PYGMALION

            Ako každoročne, aj tento december sme zorganizovali návštevu divadelného predstavenia  a dňa 6. 12. 2023 sme navštívili Dom odborov v Žiline. Pygmalion v anglickom jazyku si pozreli vybraní žiaci z I. až IV. ročníka.
            Počas takmer dvoch hodín sa žiaci ponorili do problémov chudobnej mladej ženy z londýnskeho trhoviska Covent Garden. Sledovali  jej premenu z jednoduchej a prostorekej predavačky kvetín na dámu, ktorá dokáže kultivovane komunikovať a správať sa na úrovni vojvodkyne aj na bále v Buckinghamskom paláci.
            Krásna angličtina s ukážkami londýnskeho dialektu,  ako aj vynikajúce herecké výkony a dômyselné dynamické scénické stvárnenie - pre  našich žiakov určite zážitok, ktorý je nezabudnuteľný. Odporúčame každému.

            Ďakujeme rodičovskému združeniu za pekný darček od Mikuláša a zakúpenie lístkov na predstavenie.

             

        • Mikulášsky deň na GJCH ........
          • Mikulášsky deň na GJCH ........

          • V stredu ráno 6. decembra po ročnej  prestávke do našej školy opäť zavítal svätý Mikuláš spolu s anjelomčertom. Mikuláš a jeho pomocníci  obchádzali triedy  a obdarovávali žiakov sladkosťami. Celý deň sa niesol vo sviatočnej nálade .Každý žiak pred prevzatím balíčka, musel sa prezentovať pesničkou, koledou, alebo vtipom. Z niektorých to liezlo veľmi ťažko, no niektorí žiaci prekvapili a pobavili ostatných. Najkrajším prejavom sa prezentovali naši prváci , ktorí zaspievali peknú koledu.Deň sv. Mikuláša vniesol medzi školské lavice prvý silnejší vánok sviatočnej adventnej nálady, ktorá na našej škole panuje už od začiatku adventu a vyvrcholí vianočnými sviatkami. Medzitým však bude tento sviatočný adventný čas na našej škole popretkávaný ešte množstvom akcií, ktoré sa budú snažiť čaro tohto obdobia stále viac umocňovať.

        • Výstava ľudského tela Body Worlds.....
          • Výstava ľudského tela Body Worlds.....

          • Naši druháci a tretiaci sa spoločne s mladšími spolužiakmi zo základnej školy zúčastnili výstavy s názvom: Body Worlds. V utorok – 5.12. 2023 – sa vybrali autobusom do Bratislavy. V Bratislave  výstava s ľudskými telami nebola po prvý raz. Výstavný projekt našich žiakov novým spôsobom previedol  svetom anatómie, fyziológie a zdravia, a to prostredníctvom skutočných ľudských tiel. Oboznámili sa podrobne so sústavami človeka a zistili o sebe mnoho zaujímavostí. Mali možnosť vidieť sústavy ľudských orgánov z rôznych uhlov v životnej veľkosti omnoho podrobnejšie ako v akejkoľvek papierovej učebnici. Cieľom tejto výstavy je podporovať uvedomelú životosprávu, venovať väčšiu pozornosť zdraviu, rozpoznať svoj fyzický potenciál a zároveň obmedzenia, a tiež premýšľať o tom, čo vlastne znamená byť človekom.

            Reakcia žiakov?  Jednoducho bol to zaujímavý deň, plný nových zážitkov, nových poznatkov a aj nových vedomostí.