• GREENFLUENCERI
          • GREENFLUENCERI

          • Naši šikovní študenti II. ročníka gymnázia sa v rámci projektu s názvom „Greenfluenceri“ snažili o zvýšenie vedomostí u svojich mladších spolužiakov zo základnej školy. V triedach na 2. stupni si vyskúšali výučbu o životnom prostredí. Žiakom odprezentovali svoje vedomosti, viedli dialóg na danú tému a pomocou kvízu deti otestovali. Pripravili si tiež praktické úlohy, napr. triedenie odpadu. Každá trieda dostala za úlohu vytvoriť si vlastnú krabicu na jednostranne použitý papier. Tento papier môžu použiť opäť, inak by skončil v odpade.

            Cieľom tejto aktivity je inšpirovať deti k ochrane životného prostredia v čo najmladšom veku.

             

        • Exkurzia do Múzea holokaustu v Seredi
          • Exkurzia do Múzea holokaustu v Seredi

          • 18. januára 2024 navštívili naši  tretiaci a štvrtáci  Múzeum holokaustu v SerediVďaka tejto exkurzii  si žiaci mohli rozšíriť svoje poznatky z hodín dejepisu..

             Múzeum je zriadené v autentických priestoroch bývalého koncentračného pracovného tábora. V prvej časti exkurzie sa žiaci  zúčastnili pútavej prednášky, tematicky zameranej na úteky z táborov smrti. Na mieste bývalého pracovného a koncentračného tábora mali žiaci možnosť rozšíriť si poznatky o tragédii slovenských Židov počas druhej svetovej vojny a viac precítiť, aké utrpenie prežívali. Prezreli si dobové dokumenty, fotografie, predmety súvisiace s prenasledovaním a deportáciami židovských občanov do táborov smrti. Dozvedeli sa veľa o neľahkom živote v neistote a izolácii aj o odvážnych ľuďoch, ktorí sa vzopreli zlu a podieľali sa na záchrane Židov. V exteriéri múzea  sa zastavili aj pri vagóne, ktorý slúžil na transporty a aspoň v myšlienkach si uctili obete holokaustu.

            Návšteva múzea nenechala nikoho  chladným k tragickým udalostiam histórie.  Je dôležité viesť mladých ľudí k budovaniu správneho hodnotového systému - a aj týmto spôsobom sa snažiť predchádzať tomu, aby sa tragédia, akou bol holokaust, už nikdy nezopakovala.

            Veríme, že návšteva tohto pietneho miesta prispeje k formovaniu správnych hodnotových postojov žiakov, k hlbšiemu pochopeniu nezmyselnosti a nebezpečenstva akejkoľvek formy nenávisti, intolerancie, rasizmu, extrémizmu.

          • Emma Hrašková (II.AG) víťazka okresného kola Olympiády v anglickom jazyku!

          • „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom....“ Pravdivosť tejto dávnej múdrosti platí v dnešnej dobe stále viac a viac. Znalosť cudzích jazykov nám však otvára nielen bránu k múdrosti, ako hovorí Roger Bacon, anglický filozof, ale tiež nám pomáha pri otváraní nových pracovných príležitostí či kariérnom postupe, umožňuje nám nový pohľad na veci, rozširuje náš obzor, prispieva k porozumeniu medzi ľuďmi či búra bariéry pri cestovaní a spoznávaní nových kultúr.

            V stredu 17. januára 2024 sa v priestoroch Gymnázia V.P.Tótha v Martine konalo každoročné okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. OK sa mohli zúčastniť víťazi  školských kôl. V silnej konkurencii  v kategótii 2A (1. a 2. ročníky)  sa nestratila naša Emma a okresné kolo vyhrala, čím si zabezpečila postup do krajského kola.  

            Srdečne blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy a  držíme palce na krajskom kole olympiády v  anglickom jazyku.

        • Novoročné prianie.....
          • Novoročné prianie.....

          • V roku 2024 veľa sily,
            šťastie, zdravie, aj usilovnosť.
            Veľa lásky, priateľstvo,
            nech je naše posolstvo.
            Dobrý pocit nech  nás hreje,
            to všetkým zo srdca prajeme.