• Kedy je Halloween 2023?

          • Halloweensky večer je práve ten v predvečer Sviatku všetkých svätých, teda 31. október. V roku 2023 pripadá na utorok. No a keďže je 1.november sviatok - školy sú zatvorené a v kombinácii s jesennými prázdninami máme voľno, tak sme sa rozhodli pripomenúť si tento deň o čosi skôr......

             

        • Burza stredných škôl
          • Burza stredných škôl

          • Akú školu zvoliť, čo študovať a ktorým smerom sa uberať? Výber povolania sprevádza človeka v niekoľkých fázach života. Prvé dôležité rozhodnutia by mal človek urobiť už v 15 rokoch.

            U niektorých žiakov základnej školy je výber jasný už dávno, ale pre tých žiakov, ktorí sa ešte stále rozhodujú, alebo zvažujú výber strednej školy, sa v dňoch 17. - 18. 10. 2023 v SNK v Martine uskutočnil už 19. ročník Profesijnej prezentačnej výstavy SŠ a zamestnávateľov - Burza informácií pre voľbu povolania. Hlavným organizátorom, ako aj po iné roky, bolo CPP  v Martine. Na Burzu sa dostavilo 35  základných škôl z Martina a celého Turca. Žiakov deviatych ročníkov bolo cca 850 a žiakov z ôsmych ročníkov bolo 550. O Burzu vo väčšej miere ako po iné roky, prejavili záujem aj rodičia. V tomto roku bol  záujem aj o naše GJCH. Reprezentáciu školy zabezpečili naši učitelia a o dobré meno našej školy sa zaslúžili aj študentky 3.A a študenti 2.A. S nadšením prezentovali svoje pokusy, informovali o štúdiu na našej škole, mimoškolských aktivitách a zaujímavostiach zo života školy. 

            Veríme, že budúci prváci sa rozhodnú správne. 

            Všetkým, ktorí reprezentovali našu školu, patrí veľké ďakujem.

        • Študentská kvapka krvi
          • Študentská kvapka krvi

          • Prekonáte  svoje obavy?  Podľa prieskumu medzi mladými ľuďmi najčastejším dôvodom, pre ktorý nechodia darovať krv, je strach z množstva odobratej krvi. Netreba sa báť!!!  Krv môžete darovať v priestoroch našej školy.

            Cieľom  je rozšíriť rady pravidelných darcov krvi a získať prvodarcov z radov nielen mladých študentov, ale aj rodičov a priateľov školy.

            Dátum: 15.11.2023

            Čas: 8,00 hod.

            Zraz: 7, 30 – 7,45 hod.

            Miesto:  SŠ, Ul. M.R. Štefánika 1, Vrútky  - prvá  trieda  na prízemí

             

             

        • DEJEPISNÁ EXKURZIA 1.AG.......
          • DEJEPISNÁ EXKURZIA 1.AG.......

          • V duchu osvedčeného hesla " Lepšie je na vlastné oči vidieť, ako o tom desaťkrát čítať, alebo počuť " zorganizovala vyučujúca predmetu dejepis v spolupráci s CVČ KNT  tradičnú exkurziu do archeologickej lokality HAVRÁNOK, ktorá je vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku už od roku 1967. Exkurzie sa 11. X. 2023 zúčastnili žiaci prvého ročníka. Pre žiakov bol pripravený sprievodný program, ktorého cieľom bolo priblížiť bežný život v keltských osadách, obete a rituály, dobu po zmene letopočtu a život v stredoveku.  V prvom slovenskom archeologickom parku pod holým nebom, naši prváci mohli obdivovať zrekonštruované obytné stavby, pec na vypaľovanie keramiky, obetisko a valy s bránou. Druhá zastávka viedla do  múzea v Liptovskom Jáne, kde sa študenti oboznámili s „históriou mince“.

            Pekné počasie a odborný výklad umocnili spokojnosť z exkurzie u všetkých žiakov☺.

        • 3.AG na KOŽAZe.....
          • 3.AG na KOŽAZe.....

          • Ako je na GJCH  známe, žiaci tretieho ročníka sa zúčastňujú Kurzu ochrany života a zdravia (KOŽaZ), ktorý by mal zvýšiť ich telesnú zdatnosť, oboznámiť ich s mimoriadnymi situáciami a ktorý im dáva možnosť vyskúšať si rôzne športové aktivity. Náš KOŽaZ sa  konal vo Vysokých Tatrách konkrétne v Novej Lesnej. Kurz sa konal internátnou – pobytovou formou a počas troch dní študenti absolvovali kopec aktivít. 

            Náplň kurzu pozostávala zo zdravotníckej prípravy, topografie, civilnej ochrany, pohybu v prírode a z prednášok. Program bol volený tak, aby sa ním rozšírili  vedomosti, aby si študenti  precvičili  požadované zručnosti a prehĺbili návyky z učiva ochrany života a zdravia.

            V rámci pobytu a pohybu v prírode tretiaci absolvovali turistický pochod vo Vysokých Tatrách. Prvý deň  absolvovali túru na Vodopád Skok. Počasie bolo ukážkové, slnečné, takže splniť cieľ bolo pre tretiakov jednoduché. 

            Nasledujúci deň ich výstup smeroval zo Starého Smokovca cez Hrebienok na Reinerovu a Zamkovského  chatu. Cestou videli krásy našich vodopádov. Reinerke síce líšku nevideli, ale zato tam stretli horského nosiča – p. Petráša. Pre niektorých výstup nebol žiaden problém, ale niektorí sa dostali na hranicu svojich možností, no i napriek tomu boli Tatry úžasné.

            Posledný večer mali študenti prednášku so zamestnancom CVČ KNT, ktorý im porozprával o histórii HS, zopakovali si prvú pomoc, riešenie mimoriadnych situácií a v rámci samostatnej práce referovali a oboznámili svojich spolužiakov s históriou, rastlinstvom a živočíchmi, ktoré sa nachádzajú v Tatrách. 

            Unavení, ale plní skvelých a nezabudnuteľných zážitkov sa v stredu poobede vrátili naspäť do Vrútok. 

            A ako bolo?  Počasie fantastické, slnečné, ubytovanie a strava vynikajúca, študenti najlepší a všetko ostatné sa môžete dozvedieť od samotných tretiakov.

            Veľké ďakujem patrí CVČ KNT za spoluprácu a pomoc pri organizovaní tejto akcie a v neposlednom rade aj nášmu sprievodcovi Tomášovi za trpezlivosť a za čas strávený s našimi tretiakmi.